Hva er den realistiske alderen for å trene et barn?

- 2024-03-18-

individuell til en annen. Mens noen barn kan vise beredskap forpottetreningså tidlig som 18 måneder kan andre ikke være helt klare før de er nærmere 3 år eller enda eldre.


Et barn må ha nådd et visst nivå av fysisk utvikling for å kontrollere blæren og avføringen. Dette inkluderer å kunne gå stødig og trekke buksene opp og ned uavhengig.

Et barn bør være i stand til å forstå og følge enkle instruksjoner, gjenkjenne følelsen av å måtte gå på do, og kommunisere sine behov effektivt.


Noen barn vil vise interesse for å bruke potten eller imitere oppførselen til eldre søsken eller omsorgspersoner. Dette indikerer en beredskap til å begynnepottetreningprosess.

Å etablere en konsekvent rutine for baderomspauser og gi positiv forsterkning for vellykkede forsøk på å bruke potten kan bidra til å forsterke atferden.


Pottetrening krever tålmodighet, tid og engasjement fra omsorgspersoner. Foreldre bør være forberedt på å gi støtte og oppmuntring gjennom hele prosessen.


Det er viktig å huske at hvert barn er unikt, og det er ingen fastsatt alder for alle barnpottetrent. Det er viktig å se etter tegn på beredskap og fremgang i et tempo som er behagelig for både barnet og omsorgspersonen. Å presse et barn til pottetren før de er klare kan føre til frustrasjon og tilbakeslag. Tålmodighet, oppmuntring og en positiv holdning er nøkkelen til vellykket pottetrening.